Aikido

Al het werk van JurjenGroen.nl is doordrenkt met de filosofie achter de Japanse krijgskunst aikido. In plaats van elkaar uit te schakelen, richt aikido zich juist op het sterker maken van anderen.

Aikido gaat in mijn beleving over duidelijkheid scheppen in jezelf en in je relaties met anderen, het creëren van gelijkwaardigheid en dealen met de situaties die zich voordoen, zonder te vluchten of te vechten.

Wat aikido voor mij persoonlijk zo mooi maakt, zijn niet alleen mijn eigen ervaringen tijdens trainingen. Het zit m voor mij ook niet in de technieken die ik leer. Het zijn vooral de ervaringen buiten de mat. In andere contexten. De bewustzijnsmomenten van deelnemers tijdens (team)trainingen, de verbaasde blik, de grote glimlach, de tranen, de hernieuwde kennismaking met het eigen lijf, de kracht die wordt aangesproken waarvan ze het bestaan niet wisten. Dat.

Deze ervaringen deel ik graag via Zwaard & Paard, Aikido voor…. , de workshops voor teams en de reguliere aikidolessen die ik geef op de Utrechtse Heuvelrug.

-Jurjen Groen-

Zwaard & Paard

Samen met Rolinka van Markus van ROScoaching helpen wij teams en coaches meer inzage te krijgen in onderliggende patronen en mechanismen. En geloof me, de onderstroom komt al snel boven drijven! Op een ontspannen manier en in een respectvolle sfeer leggen we een vinger op gevoelige plekken. De fysieke oefeningen, die in aikido worden gebruikt, in combinatie met de prachtige eigenschappen van paarden zorgen voor duidelijkheid in het algemeen en stimuleert de puurheid in mensen. Deelnemers ervaren grote verschillen in het contact met de paarden voor en na de aikido-oefeningen. We tillen samenwerking binnen teams naar een hoger niveau en geven coaches nieuwe inzichten, die zij in kunnen zetten bij hun eigen werkzaamheden.

Stap lekker een dag met ons buiten in de wei!

Lees meer….

Aikido voor….

Samen met Mignon Marseille combineren we onze persoonlijke passies om op een andere manier te kijken naar relaties. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld je aanwezigheid en benaderbaarheid, grenzen stellen en contact maken in ‘Aikido voor Singles’. In ‘Aikido voor Koppels’ oefenen we bijvoorbeeld met initiatief nemen en luisteren. Hoe zorg je ervoor  dat je elkaar sterker maakt, in elke fase van jullie relatie? De bijzonder mix van aikido, nlp en tantra zorgt voor een ontspannen en luchtige sfeer waar stellen zich in alle eigenheid de tijd hebben om naar hun relatie te kijken of terugkerende thema’s te onderzoeken.

We tillen je relatie met jezelf, of met je partner naar een hoger niveau. Je komt er bijvoorbeeld achter waarom je nog steeds single bent, of waarom je de ware nog niet hebt gevonden. Als koppel leer je elkaar op een dieper niveau kennen en wordt het duidelijk waarom bijvoorbeeld hardnekkige patronen niet doorbroken worden.

Dus als je eens vanuit een ander perspectief naar het thema relatie wilt kijken, kom een dagje ontdekken en meld je aan!

Kijk hier of er een geschikte datum voor je is om aan te sluiten.

Bij tantra wordt er vaak aan een zeer intieme setting gedacht dat tot seks leidt. Het eerste deel klopt. Want als je diepere lagen in jezelf gaat onderzoeken, of je wilt de relatie met je partner naar een hoger niveau tillen, dan wordt het vanzelf intiem. Het tweede deel laten we graag aan anderen over. Wij bedoelen met intiem bijvoorbeeld de fysieke aikido oefeningen, iemand voor langere tijd in de ogen kijken, luisteren zonder rapport te maken en het en publique benoemen van zeer persoonlijke gedachten en verlangens.

Workshops

Zet je team een dag bij me op de tatami. Dan wordt het duidelijk waarom conflicten ontstaan, waarom men niet goed kan samenwerken, waarom men ontevreden is over het leiderschap, of waarom doelstellingen niet worden gehaald.

In een setting die we bij reguliere aikidolessen hanteren, vertalen we de oefeningen naar jullie specifieke context. Het liefst op blote voeten en in sportkleding op de mat en anders op locatie. Door middel van fysieke oefeningen, afgestemd op de belastbaarheid van iedereen afzonderlijk, werken we toe naar één of meerdere aikidotechnieken. In deze technieken komen aanwezigheid in de ruimte, contact maken, verbinding met de ander, leidinggeven en volgen en loslaten terug, die ook steeds afzonderlijk worden belicht. Op deze manier smelten we alle info samen tot één geheel.

Workshops

Veelgestelde vragen

Het ligt wat genuanceerder dan dat. Het is een veelgehoorde kreet als men aikido probeert uit te leggen. Mijn interpretatie is, dat er bedoeld wordt dat er geen of nauwelijks botsingen zijn in de technieken en dat je in eerste instantie je partner begeleidt in zijn/haar beweging voordat je richting geeft. Je geeft je partner ruimte en hindert hem/haar niet door in de weg te staan. We spreken van partners omdat je op zoek bent naar harmonie. Iets gezamenlijks. Een tegenstander voor je hebben, suggereert dat je een strijd moet aangaan.

Aikido laat zich moeilijk vertalen. Je ziet dan ook allerlei verschillende definities. In mijn beleving is vechtsport een onjuiste definitie. Aikido kent namelijk geen competitie, dus is het geen sport. Aikido staat juist bekend om het niet vechten. Zelfverdediging is ook onjuist, omdat je impliceert dat je met een aanval te maken hebt. Kom ik op terug. Jezelf beschermen is daarentegen wel van toepassing. Omdat je op diverse manieren leert schade te voorkomen. Wat is aikido dan wel?

Aikido is een kunst dat sterke invloeden heeft uit andere, oosterse vecht- en zelfverdedigingskunsten (martiaal/budo). Kunst staat gelijk aan expressie (art).

Het bijzondere aan aikido is, dat je anderen juist sterker maakt in plaats van dat je iemand uitschakelt. Verder zit het boordevol coördinatietraining van hoofd en lijf om een eenheid te vormen. Zelf verdeel ik aikido in drie delen; conceptueel, metaforisch en technisch.

Uiteraard is dit afhankelijk van je fysieke belastbaarheid. Voor een beginner is een training anders zwaar dan voor een gevorderde aikidoka. Heel vaak moeten opstaan nadat je op je buik bent geland, kan als vermoeiend worden ervaren. Souplesse zal ook moeten worden getraind en ontwikkeld om vermoeidheid tegen te kunnen gaan. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat het fysiek niet zwaar is, omdat er niet met gewicht wordt getraind anders dan je eigen lichaamsgewicht.

In de eerste plaats leer je juist conflicten voorkomen, omdat je de signalen gaat herkennen die kunnen leiden tot conflict of agressie. Je leert ook om daar op een gepaste manier mee om te gaan en zal grotendeels verbaal plaatsvinden. Omdat aikido gericht is op harmonie, leer je niet om jezelf heel goed te verdedigen in gevechtssituaties. Aikidoka’s zijn niet gewend om stoten en trappen te incasseren en worden niet blootgesteld aan het omgaan met geweld. Na verloop van tijd, door veel en regelmatig te trainen worden er wel automatismen ontwikkeld, die ervoor zorgen dat je jezelf goed kunt beschermen, of ervoor kunnen zorgen dat je in een situatie komt dat je de ander schade toe kan brengen. Op dat moment is de keuze aan jou.
Het werkelijke conflict is die met jezelf.

In aikido is het wat moeilijker zichtbaar wat je al dan niet beheerst. In de sport worden tijden gemeten, is er krachtmeting, een hoeveelheid gewonnen wedstrijden, zijn er ranglijsten, etc. Ontwikkeling in aikido verloopt anders. Geen gekleurde banden na het behalen van examens. Je start in een wit pak (dogi) met witte band (obi) en begint met de 6e kyu-graad. Dan werk je op naar de 5e, 4e, etc. Bij de 2e kyu mag je een zwarte broekrok dragen (hakama). Ook al hanteren andere dojo’s soms andere ideeën hierover. Het geeft oa een beeld of je in staat bent jezelf goed te beschermen.

Aikido vraagt om doorzettingsvermogen en de bereidheid om eindeloos te herhalen. Het kost veel mensen behoorlijk wat moeite om de frustraties van het niet-kunnen om te zetten in leermomenten. In mijn dojo wil ik je stimuleren, inspireren en helpen door te geven wat ik denk dat je nodig hebt. Wat je daarmee doet, is aan jou.

Na verloop van enige jaren ga je ineens inzien dat je voetenwerk verbeterd is. Dat je makkelijker kunt rollen. Je kent de nodige, Japanse benamingen van de technieken. In je dagelijkse leven zullen er veranderingen plaatsvinden die je kunt linken aan je trainingen. Voordat je aikido écht goed beheerst, ben je zomaar twintig jaar verder. En dan nog zijn er nog vele uitdagingen. Een leven lang leren.

Je krijgt te maken met dojo-etiquette. Traditionele gebruiken die ervoor zorgen dat de dojo een bijzondere plek blijft. Zo is hygiëne een belangrijk onderwerp. De mat moet schoon gemaakt worden voordat je begint en aandacht voor je persoonlijke hygiëne is uiteraard belangrijk (schone handen en voeten, fris pak, korte nagels, deootje). Een ander traditioneel gebruik in een dojo is buigen. Buigen als je de dojo binnenkomt, de mat betreedt of verlaat, buigen naar je partner bij aanvang van een oefening of wanneer je daarmee klaar bent. Mocht je onverhoopt toch te laat zijn voor een les, gewoon rustig binnenkomen en je mengen in de groepsdynamiek om je aansluiting zo soepel mogelijk te laten verlopen. Een dojo is een veilige haven waar je volledig jezelf kan zijn. Het kan ook niet anders, want al je filters en maskers komen tot uiting zodra je een dojo binnenstapt. Ze zitten je alleen maar in de weg, dus laat ze lekker in de kleedkamer.

Respect is te allen tijde aanwezig. Voor jezelf, voor anderen, voor de ruimte en voor de materialen. Dat uit zich bijvoorbeeld in het niet corrigeren van elkaar tijdens het oefenen, bepaalde gebruiken die gelden tijdens het werken met wapens, de buigingen en de etiquette.
Als leraar vind ik het belangrijk dat je plezier beleeft en met een glimlach de mat verlaat aan het einde van een training. Soms zijn er momenten dat je gevoeligheden bloot komen te liggen. Frustratie, verdriet, onzekerheid, etc. Deze geven je allemaal nieuwe inzichten in jezelf en daar is alle ruimte voor.